Hoe kan een hartslagmeter helpen bij het opbouwen van de conditie van je paard?

Fotograaf: Ven Sofie

Eerst en vooral moet je een hartslagmeter aanschaffen, welke je hiervoor neemt is geheel aan jezelf. Neus wat rond op internet, lees erover en lees de ervaringen van anderen. Kijk wat je zelf nodig hebt en welke functies je belangrijk vindt dat je uurwerk moet hebben. Hoe meer functies je uurwerk kan, hoe duurder het wordt.

Na je aanschaf moet je de hartslag van je paard leren kennen. Dit doe je (natuurlijk als je paard gezond en wel is) door te kijken welke hartslag hij heeft in rust, stap, draf en galop. Let hierbij ook op welke ondergrond je loopt. Een paard dat draaft op een harde, gelijke ondergrond zal een lagere hartslag hebben dan een paard dat draaft in los zand ( -> los zand = harder werken, dus hogere hartslag ). De hartslag die hij in een binnenpiste heeft zal ook weer anders zijn dan in een buitenpiste of op wandeling. Kijk ook naar het weer, is het warm, koud, regen of geen regen? Eigenlijk zijn al deze kleine details belangrijk om je paard zijn hartslag te leren kennen. Sommige modellen van hartslagmeters houden echt alle gegevens bij, hoogte, snelheid,… Van enkele modellen van Polar kun je alles op je pc zetten door middel van een usb kabel, als je dit niet kan kun je best de hartslagen opschrijven. Eenmaal je de hartslag kent, kun je een schema opbouwen.

Een schema opbouwen kun je eigenlijk vergelijken met een schema voor mensen die willen beginnen met start to run. Als je paard is opgewarmd ( -> warm gestapt ) kan je beginnen met bv. 10 min draf, 2 min stap, 10 min draf, 2 min stap. Paarden recupereren sneller dan mensen, nadat je gestopt bent met draven zou de hartslag binnen de 2 a 3 min onder de 100 slagen per minuut moeten zitten. Als dat niet het geval is, wil dit zeggen dat je paard vermoeid aan het raken is en wordt het risico op blessures groter. Je kan dus tijdens je rit je paard af en toe even op stap zetten en kijken hoe snel zijn hartslag zakt, hieruit kun je dan ook afleiden of je nog kan doorgaan, of beter richting huis keert.

Na 4 a 6 weken kun je testen of je paard zijn conditie is verbeterd. Dit doe je door te kijken of zijn hartslag gedaald is voor dezelfde inspanning dan toen je bent begonnen. Let wel dat als het 4 weken geleden 10 graden was en nu 20 graden zal de hartslag hoger zijn door het warme weer. *Normaal gezien is 80% van de conditie van je paard makkelijk zelf op te bouwen, die andere 20% gebeurt best onder begeleiding van een gespecialiseerde dierenarts ( best iemand die je sport kent, in mijn geval is dat endurance ) hij zal dan een inspanningstest afnemen. Met zo een test kun je zien wanneer je paard gaat verzuren en waar zijn **omslagpunt ligt, zo kun je heel gericht gaan trainen. Maar weet dat als je echt de volle 100% wilt van je paard, dit enorm veel inspanning en tijd van jezelf zal vragen. Na zo een inspanningstest zal de dierenarts dan een schema opstellen en zul je ook sneller resultaat krijgen.

Een hartslagmeter kan je niet alleen helpen bij het opbouwen van de conditie van je paard. Hij kan je zoveel meer vertellen of je paard bv. pijn heeft of niet. Als je paard pijn heeft, zal zijn hartslag automatisch hoger zijn dan je gewoon bent. Als je weet dat je paard in draf 110 slagen per minuut heeft en morgen plots 130 slagen per minuut laat zien, weet je dat er ergens iets niet juist zit. Dan kun je best je training stoppen of het rustiger aan gaan doen. Ook kan je hartslagmeter het verschil laten zien als je paard echt angstig is of een gespeelde angst laat zien. Een angstig paard heeft een enorm (!!) hoge hartslag. Paarden die hun angst spelen… Wel ja, hun hartslag zal nauwelijks omhoog gaan.

Mensen die met een hartslagmeter rijden worden ook bewuster van wat ze juist vragen van hun paarden. Veel mensen denken soms dat ze veel van hun paard vragen, maar dit is niet altijd waar. Dit komt eigenlijk omdat de hartslag van de ruiter zelf hoog is gegaan. Er is ooit een test geweest dat dressuur ruiters en hun paarden een hartslagmeter om kregen en daaruit is gebleken dat als de ruiters een oefening aan hun paarden vroegen waarbij de ruiter zelf een grote inspanning moest leveren dat de hartslag van de ruiter omhoog ging, maar de hartslag van het paard niet of nauwelijks. Terwijl een oefening waarbij de ruiter weinig inspanning moest leveren de hartslag van het paard duidelijk omhoog ging. Hiermee weet je dus dat het wel eens goed kan zijn dat als het voor jou een moeilijke oefening was, je paard daar misschien wel anders over dacht.

Er is nu een hele opkomst van allerlei verschillende soorten apps voor op de smartphone voor de mensen. Voor de gezondheid, beweging, voeding en nog een hele hoop meer. Maar dieren kunnen niet zeggen wat ze voelen, of iets in hun training zwaar is of niet. Het is daarom dat wij als ruiter/eigenaar naar de kleine dingen moeten kijken. Eet/drinkt mijn paard goed? Hoe is zijn uitstraling? Is zijn hartslag verhoogd of niet? Als je heel goed kijkt, spreken alle dieren hun eigen taaltje, het is aan ons om te luisteren…

Ik heb voor deze blog wat hulp ingeroepen van een vriendin die ook mijn dierenarts is. Ven Sofie rijd zelf ook endurance, haar specialiteit bij paarden is het hart. We hebben hier bewust geen exacte trainingsschema’s gezet omdat elk paard anders is en elk paard een andere training nodig heeft. Op Sofie haar website vind je ook een filmpje over het trainen met een hartslagmeter.

* Hiermee wil ik zeggen dat 80% van de conditie van je paard een zeer goede basis conditie is. Als je hem echt in topconditie, dus die overige 20%, wil krijgen raadpleeg je best een gespecialiseerde dierenarts.

** Omslagpunt : Dat is het moment dat je paard gaat verzuren. Als je dat punt ( de hartslag ) kent, kan je zeer gericht trainen. Op wedstrijd is het dan ook de bedoeling dat je niet aan die hartslag rijdt, je moet altijd in je groene zone blijven. Thuis, bij trainingen is het wel de bedoeling dat je tot aan/over dat punt gaat, maar niet elke training en ook geen 5 minuten lang. Je moet je paard af en toe een prikkel geven zodat als hij de volgende keer aan dat punt komt, zijn lichaam daar tegen kan en zichzelf kan verweren tegen deze verzuring. En zo kan je steeds verder gaan tot wanneer je je paard in (top)conditie hebt.

Train jij al met een hartslagmeter?
ja? Deel gerust je ervaringen onder mijn blog.
Nee? Probeer het eens, je zult versteld staan!

Check zeker mijn vorige blog over bitloos op endurance wedstrijd.

Je paard trainen met een hartslagmeter? Hoe begin je hieraan?

Fotograaf: Ven Sofie