Fotograaf: Tanja Joosse

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar! Hopelijk is het jaar voor jou goed begonnen en ben je al bezig met het waarmaken van je goede voornemens. Naast de gebruikelijke voornemens om dit jaar toch écht een perfect mens te worden (minder eten, meer bewegen, dat soort dingen), heb ik ook een aantal goede voornemens op ponygebied.

Het afgelopen jaar heb ik heel veel geleerd met en van mijn pony’s. Ik had vorig jaar eigenlijk geen goede voornemens en op een gegeven moment heb ik alle doelen die ik had met de pony’s overboord gegooid. Aan de ene kant is dit heel fijn, want er moet niks meer en je verwacht niks. Daardoor is alles wat je krijgt een cadeautje en kun je experimenteren met communiceren en verschillende oefeningen. Maar aan de andere kant is het ook lastig om geen doelen te hebben om naar toe te werken, je hebt namelijk geen idee waar je eigenlijk naar toe wilt en dat kan soms verwarrend zijn. Daarom is één van mijn voornemens het vinden van de balans tussen het halen van doelen en tevreden zijn met dat wat er op dat moment is.

Dat laatste heb ik in het afgelopen jaar veel gedaan, tijd dus om nu weer wat aandacht te besteden aan het stellen en behalen van doelen. Daarom kocht ik een tijdje terug een agenda voor 2017. Niet om mijn afspraken in bij te houden, maar om mijn dagelijkse doelen te kunnen noteren. Ik heb me voorgenomen om iedere dag dat ik naar de pony’s ga, van tevoren in te vullen wat ik met welke pony wil bereiken. Na afloop kan ik dan een kort verslagje in de agenda zetten, waarin ik noteer welke doelen er behaald zijn en welke nog niet. Op die manier kan ik met een duidelijk beeld van wat ik wil naar de pony’s gaan en proberen deze doelen te bereiken.

Maar wat zijn mijn doelen eigenlijk? Het lijkt me duidelijk dat ik met mijn pony’s niet hoef te trainen voor de Olympische spelen, dus een strak trainingsschema is nogal overbodig. Hoe leg je dan je doelen vast en belangrijker nog, hoe haal je ze en op welke termijn? Ik hoop met mijn agenda een stapje in de goede richting te zetten. Dus daar zit je dan, met je agenda en pen in de aanslag, met een leeg hoofd voor je uit te staren. Want wat wil ik bereiken? En waarom heb ik eigenlijk 3 pony’s? Dat bleken ineens hele lastige vragen te zijn, waarop ik geen antwoord wist te formuleren. Daarom ben ik gaan bedenken wat de momenten zijn waarop ik blij ben dat ik pony’s heb. Ik kreeg beelden van mij en de pony’s tijdens heerlijke wandelingen of ritten in de zon, van knuffelmomenten en de momenten tijdens het loswerken waarop er volledige samenwerking was. Het verbindende woord hier was “genieten” en daar heb ik dus mijn belangrijkste voornemen op gebaseerd: wij gaan dit jaar zoveel mogelijk genieten!