gezond en gelukkig paard

Fotograaf: Veerle Dumarey

Een gezond en gelukkig paard is de wens van elke eigenaar .
Maar wanneer is het paard nu gezond en gelukkig?

Eigenlijk hangt dat af van elk paard alsook de verzorging zelf. Er zijn paarden die gezond en gelukkig zijn wanneer ze nu leven in een stal, pension, weide, paddock paradise, etc…

Elk paard is uniek en gaat, net zoals de mens, op een bepaalde manier om met verschillende situaties. De dagelijkse fysieke inspanningen zoals krachttraining, jumping, dressuur en grondwerk hebben een grote impact op het lichaam van het paard.

Maar wat onvermijdelijk aan de basis ligt van de gezondheid van elk paard zijn nog steeds de volgende 3 peilers:

1. Bewegingsmogelijkheid:

Bewegingsvrijheid is de belangrijkste gezondheidsfactor voor alle paarden. Het lymfestelsel, dat o.a. zorgt voor de afvoer van afvalstoffen, werkt optimaal wanneer alle spieren in actie treden. Paarden die lang stilstaan hebben als gevolg vaker last van gezwollen benen of stalbenen.

Bij paarden die veel op stal staan en waar weinig mee gewerkt wordt, kan verzuring zeker en vast optreden. De opgenomen suikers worden niet of onvoldoende verbrand. Hierdoor zal een geleidelijke verzuring van het lichaam optreden.

De symptomen van verzuring zijn subtiel. Omdat urinezuur moeilijk oplosbaar is, ontstaan afzettingen in het weefsel. Deze kunnen jicht en reuma tot gevolg hebben. De verzuring van het bloed zal uiteraard ook resulteren in verzuring van de spieren en dit kan zich uiten in constante spierspanning.

Als je paard veel bewegingsvrijheid heeft, stel dan de volgende vraag : “Hoe goed kan jouw paard bewegen?”.

2. Voeding speelt een belangrijke rol:

Van nature is het verteringsstelsel van het paard ingesteld op een vrijwel onafgebroken stroom van ruwvoer. Door een continue aanbod van ruwvoer wordt het maagzuurniveau in de maag gereguleerd. Zonder ruwvoer krijgt het maagzuur de kans om de maagwand te irriteren en dit kan zo de oorzaak zijn van verschillende problemen.

Gras en kuil
met een te hoog fructaangehalte en krachtvoer met een teveel aan suikers en zetmeel zorgen voor een overbelasting van het spijsverteringssysteem en de lever. Paarden hebben nood aan structuurrijk gras, deze leveren langer energie en doen de bloedsuikerspiegel niet drastisch stijgen.

Water is essentieel voor paarden. Het is betrokken bij allerlei lichaamsprocessen zoals de ademhaling, de transpiratie (en dus warmteregulatie), de stoelgang, de bloeddruk en het afvoeren van afvalstoffen.

3. Huisvesting & sociaal contact:

Beiden hebben een belangrijke invloed op de levenskwaliteit. Paarden hebben behoefte aan een sociale structuur en aan vrij lichamelijk contact met andere paarden. Paarden spelen veel met elkaar en dit is een goede manier om het lichaam te ontspannen.

Het groomen tussen paarden onderling doet de hartslag verlagen en komt de gezondheid ten goede. Vrij sociaal contact is dus noodzakelijk om onnodige stress te voorkomen bij paarden. Stress heeft bij paarden hetzelfde effect als op mensen: het zorgt voor de productie van adrenaline.

Veel paarden onder verhoogde of constante stress hebben vaak last van hormonale en fysieke problemen.

Hoe ziet jouw paard het? Is die gezond en gelukkig?

Kijk eens door het oog van het paard naar zijn of haar leefwereld en laat het paard je dat maar vertellen.

Vraag raad aan een dierenarts en/of een therapeut.