vuurwerkangst paard

 Countdown

Oudejaarsavond nadert en paardeneigenaars maken zich terecht zorgen over hun paarden.
Verschillende vragen spoken door hun hoofd.

– Waar gaat men dit jaar vuurwerk afsteken?
– Is het in de buurt van mijn paarden of veraf?
– Is het veel of hier en daar een enkele pijl?
– Hoe gaan mijn paarden reageren?
– Zal ik mijn paarden op stal zetten?
– Of in de wei laten lopen?

En dan op het moment suprême staan velen buiten bij hun paarden (tot grote spijt of ergernis van hun partners) om alles in de gaten te houden, hun paarden te kalmeren, paarden die door de draad gaan te gaan zoeken, een dierenarts te bellen en in het ergste geval hun paard te verliezen.

Vuurwerkangst bij paarden

Sinds verschillende paarden en andere dieren dood vallen op oudejaarsavond, maak ik mij zorgen. Om mijn paarden, om andere paarden, om alle dieren die hiermee geconfronteerd worden. Wij wonen vlakbij een parking. Dé ultieme ontmoetingsplaats van goed georganiseerde vuurwerkafschieters op oudejaarsnacht. Ze plaatsen er een (semi) professionele ‘installatie’ en knallen er meer dan een uur op los. Het klinkt alsof er een oorlog uitbreekt. De dag nadien ligt de parking vol met afval van het vuurwerk en ruikt het er nog steeds naar kruit.

In het begin gaat het goed en zijn mijn paarden een beetje onrustig, maar na een tijd gaat het van kwaad naar erger en staan ze nat in het zweet met een verhoogde ademhaling en hartslag. De laatste keer dat dit gebeurd was, vroeg ik mij het volgende af:
Hoelang en hoeveel vuurwerk kan een paard aan?
Is het verantwoord dat ik als eigenaar mijn paarden hieraan blootstel?

Vuurwerkgekte

9 jaar geleden stonden mijn paarden er vredig bij op oudejaarsavond, zelfs 1 been op rust. Maar toen was het nog zo erg niet. Toen was het nog niet zo’n hype om zelf vuurwerk af te steken in je tuin. Of om met z’n allen samen te komen op een open plek en meer dan een uur te knallen.

Mijn paarden kunnen heus wel tegen wat vuurwerk, maar niet voor meer dan een uur non stop op 200m van hun woonplaats. Het opsluiten in hun stal haalt niets uit, het zijn namelijk buitenstallen en ze horen en zien de knallen erg goed. Door hen te beperken in hun bewegingsvrijheid worden ze gek in deze situatie.

Sinds vorig jaar gaan ze ‘op stal’ naar een binnenstalling. Een stalling met link en rechts een rij stallen en een gang in het midden. En ‘afgesloten’ van buiten. Met licht aan en radio aan. Mijn paarden zijn dan veel rustiger dan thuis. Ik ben zo blij dat ik mijn zo natuurlijk mogelijk gehouden paarden voor 1 nacht op het jaar elk apart kan opsluiten in een box in een binnenstalling. Zo hoef ik mij niet meer af te vragen of ooit te ondervinden hoelang en hoeveel vuurwerk mijn paarden aankunnen.

Tips voor vuurwerkangst bij paarden

  • Jij kent je paard het beste. Jij weet daarom ook het beste wat mogelijk is en wat niet en hoe je je paard zo aangenaam mogelijk door oudejaarsnacht kan helpen. Volg steeds je intuïtie.
  • Bach Rescue of homeopathie kan helpen. Raadpleeg hiervoor altijd een therapeut.
  • Als je voedselbeloningen zou geven, houdt er dan rekening mee dat je de emotie van je paard beloont. Als je paard gespannen, zenuwachtig, opgewonden, angstig, … is en je geeft op dat moment een voedselbeloning dan beloon je de emotie die je paard op dat moment doorleeft. Geef enkel een beloning als jij en je paard kalm en rustig zijn.
  • Indien mogelijk zet muziek op in de stal en steek alle lichten aan
  • Zorg voor extra ruwvoer zodat er afleiding is.
  • Als je paard thuis niet veilig en rustig kan staan, zoek dan een veilige plek waar dit wel kan.

Wens jij nog meer inspiratie en tips te ontvangen?

Abonneer je gratis op Paardentaal Magazine

Heb jij nog een tip bij vuurwerkangst die je wil delen?