by <a href='https://paardentaal.smallteaser.com/user/lisakiburg' class='captionLink'>Lisa Kiburg</a>
Fotografe: Lisa Kiburg

Woensdagavond 28 september raakte ik geïnspireerd door een Zweedse vlogger die veel reist en filmt. Ik besloot die avond mijn camera’s en statief te pakken en naar de merries te gaan om te filmen en fotograferen tijdens het gouden uurtje en met de zonsondergang op de achtergrond. Het was zeker weten een heel geslaagde avond.

Ik kan blijven kijken naar hoe de paarden zich gedragen in kuddeverband tot ik in slaap val, ik vind het heel interessant om te zien hoe ze leven in een kudde, wat de ‘normale’ dingen zijn die ze elke keer doen, hoe ze de rangorde bepalen en hoe ze zich daar naartoe gedragen heel fascinerend! Ik heb er dan ook denk ik wel 3 uur gezeten.

Ik kom regelmatig bij de kudde om te zien hoe het met ze gaat en of ze wat mankeren, hoe hun hoeven eraan toe zijn etcetera. Als ik water ga vullen en ze staan vooraan kom ik ook even met ze kroelen, eigenlijk altijd als ze me de wei in zien komen komen ze naar me toe, dus ik was al erg voorzichtig, zachtjes en laag sluipend door het weiland. En ja hoor ik zet mijn camera op en de eerste paarden staan verderop al te kijken hoe ik mijn camera aan het opzetten ben. Kort erna staat de hele kudde in een rijtje wat me een beetje deed denken aan de gymles op de basisschool, dat je allemaal netjes naast elkaar en achter de lijn moest gaan staan haha.

Ik heb mijn camera net op statief en goed ingesteld en de kudde begint mijn kant op te komen, met de 32 jarige merrie genaamd Elsinore des Menaults voorop, een paard dat veel voor de fokkerij heeft betekend en zich nog helemaal kip lekker voelt, ze voert de kudde aan en kort erna gaan ze dan ook in volle galop naar de voorkant van het weiland. Ik kan het echt wel een miljoen keer zeggen hoe mooi dat is om mee te maken en om te zien, dat het eigenlijk zonde is om te fotograferen en filmen.

Ik heb ook hele gave footage van film, van het groomen tot zwiepen met de staart naar vliegen tot het galoperen door het weiland..

by <a href='https://paardentaal.smallteaser.com/user/lisakiburg' class='captionLink'>Lisa Kiburg</a>
Fotografe: Lisa Kiburg

Ik ben even later in het weiland gaan liggen om foto’s en film met een mooi laag standpunt te kunnen maken. Ondanks dat het een lusitano fokkerij is zijn er ook andere paarden, zo is er 1 Duits rijpaard en 1 KWPN’er voor het fokken van kruisingen tussen Lusitano en Duits rijpaard of KWPN’er. De KWPN’er heet Peggy-Sue is 4 jaar oud en erg nieuwsgierig en heeft een vriendinnetje genaamd Eman een kruising tussen een Lusitano en Duits Rijpaard, ook zij is erg nieuwsgierig en ook heel erg lief. Ik liet ze hun gang gaan en paste wel op met wat ze aan het doen waren, ze begonnen een beetje aan m’n schoenen te snuffelen, Eman vond m’n veters erg interessant en wist die in haar mond te krijgen, het duurde niet lang voor Peggy-Sue hetzelfde deed, wat ook weer laat zien hoe intelligent paarden weer zijn!

Door uren lang in een weiland te zitten en te kijken naar hoe ze leven besef ik hoe gelukkig een paard kan zijn in kuddeverband, ik hou er dan ook niet van als ik een paard in z’n eentje zie staan, zo eenzaam.. Ook besef ik hoe ongelooflijk gezegend ik ben om dit mee te mogen maken.

In mijn vorige blog lees je meer over mijn Stage op deze prachtige plek, Haras du Coussoul.