Foto: Wendy Van de Velde

Vaak hebben we als ruiter een vooropgesteld idee over een bit en het effect hiervan op het paard. Stel dat je nooit gehoord hebt over een bit en je hebt bitloos leren paardrijden. Zou je dan hetzelfde vooropgesteld idee hebben?
Vermoedelijk niet.

Toch kan het vooropgesteld idee over bitloos paardrijden een gebrek aan vertrouwen creëren in je paard, in jezelf en/of in elkaar. Het goede nieuws is dat je kan werken aan de vertrouwensband met je paard en vervolgens je zelfvertrouwen kan opkrikken. Vanuit connectie zet je de eerste stappen om een vertrouwensrelatie op te bouwen met je paard. Vervolgens verfijn je dit via horsemanship en gymnastiseer je je paard zodat hij fysiek sterk en licht is.

Als je een goede onafhankelijke zit hebt ontwikkeld en je je paard rijdt vanuit je ruitergevoel is de overstap naar bitloos paardrijden miniem voor jou als ruiter.

Een onafhankelijke zit houdt in dat je kan balanceren op de paardenrug vanuit je center. Je center, of midden, vind je door één hand op je navel te leggen en je andere hand op je lage rug (net boven je heiligbeen). Je midden, dat zich tussen je twee handen bevindt, is je center. Als je je balans verliest, zoek je deze terug vanuit je center i.p.v. steun te zoeken op je paard via je teugels of je vast te klampen met je benen.

Je ruitergevoel is het bewustzijn van hoe je zelf beweegt als ruiter en hoe je paard onder je beweegt. Je ruitergevoel bepaalt de kwaliteit van je communicatie met je paard. Als jij je paard goed aanvoelt in zijn bewegingen is het mogelijk om in de beweging iets te vragen van je paard. Als je paard zijn achterbeen op de grond heeft staan en je wil bv. vragen om meer onder te treden of te wijken dan is dit niet mogelijk. De ruiter denkt dan dat het paard niet wil, maar het is voor het paard niet mogelijk op dat moment. Elke ruiter kan zijn ruitergevoel verder ontwikkelen. Als je bewust wordt van je eigen bewegingen en de bewegingen van je paard verbetert je ruitergevoel.

Het ontwikkelen van een onafhankelijke zit en ruitergevoel zijn zeer belangrijk tijdens het leren paardrijden. Hoewel er ruiters zijn die dit niet geleerd hebben tijdens hun eerste paardrijlessen, is het een aanrader om er nu aan te werken via zitlessen. Ben je van plan om te starten met paardrijden? Zoek dan een goede instructeur waar je dit leert. Voor je ontwikkeling én je veiligheid kan je best investeren in privé-zitlessen.

Wist je dat het vastklampen van je benen aan je paard er voor zorgt dat je nog meer uit balans gaat?

Je enkel-, knie- en heupgewricht dienen soepel te kunnen veren net zoals de achterbenen van je paard. Als jij je vastzet met bv. je dijbenen of je knieën til je jezelf op, je contact met de paardenrug verdwijnt hierdoor. Ook je communicatie met je paard vanuit o.a. je zitbeenknobbels is weg. Hoe je paard hierop reageert is afhankelijk van paard tot paard. Sommige paarden blijven hierdoor stilstaan, anderen gaan net rennen.

Wist je dat je je paard kan laten halthouden door bewust je houding en je ademhaling in te zetten?

Je ademhaling is een krachtig instrument tijdens het paardrijden en leidt tot verfijning.

Klaar om op te stappen?

Als je twijfelt of onzeker bent, vraag dan begeleiding bij een instructeur om je onafhankelijke zit en/of ruitergevoel te verbeteren.