paard sluit vriendschapsband met hert

 Vriendschapsband met een hert

Op een dag ontdekte de eigenaresse een hert in haar weide. Sindsdien zijn Bambi en haar paard, Billy, onafscheidelijk en gaat Bambi mee op buitenrit.

Heel toevallig ontmoette ik 2 amazones te paard én een hert tijdens een wandeling met onze hond.
Ik had het eerst zelfs niet door dat er een hert bij was. Diep onder de indruk aanschouwde ik het hert en de paarden.

Toen ik vroeg hoe de eigenerasse dit geleerd had, vertelde ze dat het hert bij haar op de weide was aangekomen. Sindsdien is er een vriendschapsband ontstaan tussen haar paard en het hert.  Ze slapen samen in een stal en gaan ook samen op buitenrit.

 Is het hert niet bang?

Jazeker, voor honden en een grotere groep mensen.
Vandaar dat de amazones vragen om honden aan te lijnen in de buurt van het hert.

Wat als je ze tegen komt in Gerhagen of de aanpalende Merode bossen?

Zorg dat je je hond aanlijnt en wees ten alle tijde rustig. Onze hond zijn jachtinstinct is zeer sterk aanwezig, maar hij bleef heel kalm. Hij was onder de indruk dat het hert niet ging lopen.

Vele vragen

Vervolgens zetten we onze wandeling verder en zien we ze in de verte nog eens passeren. Ik kan het nog steeds niet helemaal bevatten.  Een hert, een super gevoelig vluchtdier, dat bij het minste er vandoor gaat, loopt dartel mee met de 2 amazones te paard.

Ik vraag mij af of ze ergens een weg moeten oversteken en hoe ze dit dan doen?
Of wat als het hert schrikt en de baan op rent?
Of wat als je met je paard met de trailer ergens naartoe wil?

Moedig dier

Wat moet dit een moedig hert zijn om zoveel instinctieve impulsen te kunnen onderdrukken en te vertrouwen op haar partners in een bos vol ‘jagers’. Ik besluit dat dit ooit voor de voorouders van onze paarden ook zo geweest moet zijn. We staan er misschien te weinig bij stil, maar onze paarden zijn eigenlijk ook wel héél moedige vluchtdieren.  Zelfs die paarden waarvan wij vinden dat ze toch wel snel schrikken. Uiteindelijk leven ze op de meeste plaatsen in België en Nederland in een mensenwereld. Waar we ons best doen om zo goed mogelijk tegemoet te treden aan hun basisbehoeften.

Blogster Tinne schreef eerder al een artikel over haar wandeling in de Gerhaagse bossen.

vriendschapsband paard en hert op buitenrit