Help ... mijn paard wil niet!

Fotografe: Saskia Morsink-Hilberink

Drukke dag gehad, alles zat tegen en dan eindelijk naar je allerbeste maatje, je paard. Je hebt zin om even heerlijk te rijden. Je racet de stal/zadelkamer in om je spullen klaar te leggen en trekt nog net geen sprintje richting wei, maar dan… Je paard ziet je al richting wei komen, draait zich om en gaat in de achterste hoek staan (“dat doet ie anders nooit”). Eindelijk heeft ze zich uit de wei laten halen en dan poetsen, opzadelen en ontspannen rijden… Je paard ziet alles en heeft geen aandacht voor degene die erop zit (“hallo, contact”) en die ontspanning is ver te zoeken en tot overmaat van ramp staat er ook nog iemand langs de kant en roept iets in de trant van “pak hem maar aan”. Hoe ontspannen (of gefrustreerd ben jij nu?)… Herkenbaar?

Voor mij wel. Het beste voorbeeld dat ik heb, was tijdens een trainingsdag die ik half gemist had i.v.m. een begrafenis. Het was nog een eind rijden voor ik bij de trainingslocatie was en dacht dat ik me wel kon “resetten” op de weg ernaartoe. Vanaf het moment dat ik opstapte ging er niets meer. Alles zat tegen en voor mijn gevoel wilde mijn paard niets. Ik liep dan ook helemaal vast totdat de instructrice zei: “Sas, galoppeer zo hard je kunt.” En dat deden we, de emotionele lading die vrijkwam, samen met de tranen die vast zaten, zorgden ervoor dat ik daarna weer vrij kon bewegen en kon zien dat juist ik het was die niets wilde. Daarna heb ik een van de fijnste ritten ooit beleefd in harmonie met mijn paard, dat gevoel is met geen pen te beschrijven.

Wat is er nu eigenlijk aan de hand en tips om er wat aan te kunnen doen.

Hier en nu

Wij mensen, hebben vaak verwachtingen over hoe dingen zullen zijn of zijn met ons hoofd nog bij de dingen die geweest zijn. Bij mijn voorbeeld was het mijn verwachting dat ik wel over alle heftige emoties kon stappen, en mezelf niet de tijd gegeven heb om dat eerst een plek te geven, voordat ik op mijn paard stapte. Paarden daarentegen hebben geen verwachting en denken ook niet na over wat er geweest is, ze leven in het hier en nu. Wel lezen ze onze lichaamstaal. Jouw paard heeft jouw staat van zijn “druk, moe, slechte dag gehad” al gelezen toen je aankwam en nog voordat je 1 woord gezegd hebt.

Mijn paard blokkeerde omdat ik vastzat zowel letterlijk als figuurlijk. Paarden willen in basis onderdeel van een kudde zijn die in harmonie is met elkaar, in het hier en nu. Jij en ik, als onderdeel van zijn/haar kudde, waren nog ergens anders mee bezig. Dat wat jij en ik deden en dat wat ons lichaam liet zien, was niet in overeenstemming met elkaar en je paard reageerde hierop.

Wat als je al anders begonnen was? Vraag jezelf eens af hoe je je voelde toen je op stal aankwam. Was je moe, verdrietig, onrustig, opgewonden, blij. Sta de volgende keer als je op stal komt eens stil bij dat gevoel en laat het er zijn, adem diep uit en voel hoe je ademhaling zakt. Ofwel neem een momentje voor jezelf, voor je je paard opzadelt met al je emoties, letterlijk en figuurlijk.

Bewustwording

Om iets te kunnen of willen veranderen moet je eerst weten wat er nu met jou gebeurt. Bewustwording is daarbij de eerste stap. Bewust paardrijden en bewust met je paard omgaan betekent dus ook eerst naar jezelf kijken. Je paard spiegelt dat wat jij hem laat zien!

Ok, gepoetst, opgezadeld en nog niet opgestapt? Stel je zelf dan de volgende vraag: Hoe is het nu met je? Hoe je je ook voelt. Laat het er zijn, het is ok. Als het voor jou ok voelt, stap je op.

Zit je, dan kun je jezelf bijvoorbeeld eens de volgende vragen stellen. Let wel: constateer het, er is geen goed of fout! Neem je tijd ervoor. Pas als je één vraag in alle rust voor jezelf beantwoord hebt, stel je jezelf de volgende vragen:

  • Waar zit je ademhaling? Leg je hand eens op de plek waar je ademhaling nu zit.
  • Zit je op je billen of knijp je (billen en/of knie). Wissel er eens mee, knijp eens aan en laat los.
  • Hoe is je hand op de teugel? Rij je met je teugel op het topje van je vingers of juist heel diep en strak in je hand. Is je hand plat, rechtop of misschien staan allebei je handen wel anders?
  • Hoe strak of los heb je je teugels vast?

Doe dit eens iedere keer dat je met je paard bezig bent en ervaar wat er gebeurt!
Laat je het me weten?