Fotograaf: Denise Koole

Een paard kan in de relatie met ons, mensen, af en toe dominant gedrag vertonen. Volgens het woordenboek is een synoniem voor dominantie ‘overheersing’.

Als we het gedrag van paarden in kuddeverband analyseren, dan zien we (heel simpel gesteld, hier is natuurlijk nog veel meer over te zeggen) paarden die zich makkelijker laten weg zetten, en paarden die de anderen proberen te domineren of te overheersen. Je kan dan zeggen dat de laatste groep de dominante paarden zijn. Alleen, nou blijkt, als je deze kudde langere tijd zou analyseren, dat de zogenaamd dominante paarden, niet in alle gevallen dominant gedrag vertonen. En daaruit kan je concluderen dat dominantie wel in paarden zit (dus in het karakter of de persoonlijkheid), maar dat het net zo goed situationeel gedrag is. Dus wanneer het nodig is.

Dat speelt dus tussen paarden. Maar het speelt net zo goed tussen paard en mens. Meeste mensen kennen wel situaties waarin het paard probeert om de leiding over te nemen, de begeleider omver te lopen, het touw uit de handen te trekken en vul maar aan. Een veel voorkomend thema.

Vanuit de paardenhouderij is hier een eenvoudige oplossing voor; domineer het paard met jouw fysieke mogelijkheden. Met een hand of zweep slaan, schreeuwen, aan het touw trekken, schoppen. Ik heb van alles mogen aanschouwen waarbij mensen het paard weer in het gareel proberen te krijgen.
Maar wat als je dit allemaal niet wil doen? Hoe krijg je dan in vredesnaam weer zeggenschap over je paard??

Mag ik je uitnodigen om onder mijn loep mee te kijken?
En te analyseren waar we nou precies mee te maken hebben?

Stel, mens en paard bestaan uit energie, en je zou deze energieën kunnen meten, dan zou je kunnen meten dat op het ene moment bij de één de energie hoger is dan bij de ander. Als je leert om deze energie te voelen en te beïnvloeden (bij jezelf en bij het paard), dan heb je gelijk de sleutel in handen om met jouw paard om te gaan vanuit gelijkheid én leiderschap.

Klinkt als abracadabra?

Kijk maar eens goed naar de bijgevoegde foto.
– Waar zie jij de meeste energie? In eerste instantie zou je zeggen bij het steigerende paard, maar als je goed kijkt zie je dat het rechter paard zijn energie bij zich houdt, hij verspilt niets, hij beweegt niet.
– En wie is hier dan de meest dominante van de twee?
– Of is er evenwicht?
– Laat de één zich niet in beweging zetten door de ander?

Dus als we goed kijken zien we 2 soorten van dominant gedrag; extraverte- en introverte dominantie. Weer wat ontdekt door te kijken! Het steigerende paard probeert het andere paard in beweging te krijgen door zijn energie te verhogen en dominant gedrag te vertonen. Maar de ander laat zich niet imponeren en krijgt door zijn introverte dominantie de energie van de ander naar beneden.

Wanneer je merkt dat de energie bij jouw paard omhoog gaat, kan je je paard beïnvloeden door jouw energie te laten zakken. In de meeste gevallen reageert een paard hier direct op door mee te gaan met jouw energie. Een belangrijke vaardigheid in het omgaan met paarden.

Een andere mogelijkheid is dat jouw energie te laag is in verhouding tot jouw paard. Wanneer je een krachtig paard hebt wat graag allerlei avonturen beleeft, dan is het belangrijk dat je jouw innerlijke kracht gaat versterken (en daarmee jouw ‘dominantie’) door middel van oefeningen en body awareness. En dat je consequente aanwijzingen geeft die het paard begrijpt en waar hij steun aan heeft.

Waarmee we een nieuw thema binnen gaan waar je in volgende blog meer over kunt lezen: ” Omgaan met dominant gedrag bij paarden”.