5 tips om je paard jou te leren volgen

 

Creëer de juiste mindset rond ‘ik wil dat mijn paard mij volgt’

Je kan ook vertrekken vanuit het idee om samen te bewegen met je paard. Zo geef je je paard ook inbreng en ontstaat er een wisselwerking tussen jullie. Als een paard niet volgt, is je paard met jou aan het communiceren in zijn taal. Het is aan jou om uit te zoeken waarom je paard niet volgt door even aan zelfreflectie te doen. Misschien was je aandacht even weggeglipt of was je te gespannen.

Vanuit samen “zijn” naar samen “doen”

Door veel met je paard bewust samen te zijn wordt de stap naar samen dingen doen vanuit verbinding veel kleiner. Dit is geen gemakkelijke voor paardenmensen, want wij willen net heel veel doen met ons paard. Of misschien staat je paard wel ongeduldig te wachten om samen wat gaan te doen met jou. Vertrek steeds vanuit rust en kalmte, want dan pas ben je klaar om samen gaan te bewegen en dingen te doen.

Laat spanningen los

Paarden zijn super gevoelige dieren en reageren op de minste spanning die ze opvangen. Dit kan spanning zijn vanuit de omgeving, maar ook van ons. Nog voor wij het door hebben, weet ons paard perfect waar wij gespannen zijn in ons lichaam. Relax en go with the flow.

Zet een duidelijke intentie

Houd een doel voor ogen om samen met je paard naartoe te bewegen. Ben je in de piste dan kan je één van de letters nemen aan de rand van de rijbaan. Ben je in het bos dan neem je bv. een bepaalde boom in gedachten waar jij met je paard naartoe beweegt.

Beweeg samen

Als je je helemaal relaxt en kalm voelt en het lijkt alsof je zo nog uren bij je paard kan staan, voel je op een gegeven moment een ‘push’ in je lichaam. Dat is het magische moment dat je samen met je paard voorwaarts beweegt en het lijkt alsof je paard je volgt. In essentie komt deze beweging voort vanuit het samen “zijn” en bewegen jullie samen voorwaarts.

 

Helemaal geen zin of tijd om je hiermee bezig te houden?

Dan haal je toch gewoon wat snoepjes om je paard mee te lokken of een zweepje en drijf je je paard voorwaarts. Waarschijnlijk gaat dit ook nog eens veel sneller. Maar vroeg of laat komt er een gevoel naar boven, waar paardenliefhebbers maar al te graag een oplossing voor wensen. Het gevoel van ‘er lijkt nog iets te ontbreken in mijn relatie met mijn paard’. Namelijk het gevoel van verbondenheid, van connectie, het vormen van een hecht team. Want een band opbouwen met je paard is geen quick fix.

A life with a horse is a journey, enjoy the adventure.
Wendy Van de Velde

Als jij en je paard zich verbonden voelen gaat dit als vanzelf. Je hoeft je paard dus helemaal niet te leren om jou te volgen.
Lees hier mijn blog ‘Hoe maak je connectie met een paard?’

Wens jij nog meer inspiratie en tips te ontvangen?

Abonneer je gratis op Paardentaal Magazine