Fotografe: Sandra Habets

Er werd aan Tango gevraagd welke zaken hij wilde bespreken.
De boodschap van het paard, Tango.

Het thema paard als gebruiksdier.

Het paard is een lastdier. Vroeger werd een paard gezien om zware lasten te trekken, of om mensen te vervoeren. Over land en over water, in een trekschuit. Mensen en paarden zijn begonnen met elkaar te werken omdat dit voor beide partijen nuttig was. Voor paarden was het nuttig om niet te snel als prooi te dienen. Ze zochten in het begin eerst bescherming bij de mens. Maar de mens had natuurlijk een lange termijnplan.

“Hoe bedoel je dat, Tango?”

Het paard is een goddelijk dier, veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Paarden zijn een directe verbinding tussen de aarde en de kosmos. We zijn hier als wezens om mensen dichter bij hun kern te brengen. Bij kern bedoel ik, hun eigen goddelijkheid, hun eigen licht. De mens is helemaal van het pad geraakt en heeft geen idee meer wie hij is. Pas als hij sterft ziet hij in wie hij is. Het begint nu weer een beetje terug te komen, en net op tijd als het meezit.

De aarde zucht en steunt door de mens. De mens verpest zijn eigen leefomgeving en van alle levende wezens. Dat komt doordat hij echt niet meer weet wie hij is. Wij, het collectief van dieren en vooral het ras paard, heeft gekeken hoe de mens in het verleden op onze ruggen en over onze ruggen bloed heeft vergoten (de veldslagen) tijdens de oorlogen.

“Wat vinden paarden van de paardensport, er is nu een hoop om te doen i.v.m. de spelen in Rio?”

Sommige paarden vinden het geweldig. Die eindigen dan ook bij de top. Er zijn ook paarden die vinden het minder, maar zij doen het voor hun mens. Of omdat ze mensen tot inzicht willen laten komen. Zoals nu in mensenwereld de discussie op gang is gekomen. Wij zetten jullie aan tot voelen.

“Hoe komt het dat veel mensen in de paardenwereld zo hard lijken?”

Gevoel dichtgooien noem ik het. Het zijn meestal mensen die hun ego voorop stellen. Of die denken dat een groot dier een harde en strenge aanpak nodig heeft. Dit is gebaseerd op angst. Zoiets van groot paard /groot mens. In werkelijkheid is zo´n mens super onzeker.

“Tango wat bedoelde je met lastdier? Het voelt aan of je dit tweeledig bedoelt.”

Als lastdier dragen wij ook de emotionele last van de mens. Daar komen ook de meeste lichamelijke aandoeningen door. Mensen moeten daar eens mee opletten als ze bij hun paard zijn.

“Tango wil je ook nog iets zeggen tegen Sandra?”

Ja natuurlijk (zijn hart ging helemaal open). Zij is mijn engel, mijn liefde, mijn eenheid! Zonder haar zou ik nu niet met jou kunnen communiceren. Ook ik heb een vervelende tijd gehad in mijn leven. Frustratie en liefdeloosheid. Ik heb echt mijn best gedaan om mijn vorige mens te helpen met het openen van haar hart. Maar dat is niet gelukt. Bij Sandra wel, ik hou heel veel van haar en ik hou van de manier zoals ze met mij omgaat. Dankjewel lieve Sandra.

Wij paarden willen aan de mensen leren om in hun eigen energie te blijven en dus vanuit hun eigen ik en gevoel om te gaan met hunzelf en ons paarden.

Ik wil Kitty heel erg bedanken voor dit mooie gesprek met Tango.