Fotografe:  Katja Goovaerts

Misschien herken je dit:

  1. Je paard vertoont agressief/defensief gedrag
  2. Je paard wil niet meewerken
  3. Je hebt angst van je paard etc.

Dan hoop ik dat het volgende verhaal je kan inspireren.

Ingrid, de eigenares van Jet, had namelijk via facebook gelezen dat ik guasha behandelingen gaf aan paard en mens en ze hoopte dat dat de oplossing zou zijn voor hun problemen.

Jet is een 8-jarige ruin met een heel speciaal uiterlijk. Met zijn 2 blauwe ogen verovert hij zo je hart. Toen ik de allereerste keer bij Ingrid kwam, kreeg ik echter een heel ander beeld van Jet te zien. Ingrid vertelde me dat ze al verschillende instructeurs over de vloer had gehad in verschillende disciplines, maar ofwel gaven ze het op ofwel kwam er maar een kleine verbetering om nadien een terugval in Jet zijn gedrag te zien. Zelf deed ze nog wel Parelli grondwerk maar door de spanningen tussen hen was dit geen plezier voor beiden. Ingrid wou zo graag met hem kunnen wandelen, maar dat leek niet meer mogelijk door zijn onbetrouwbaar gedrag.

Het begon nochtans veelbelovend die eerste keer dat ik hem zag. Toen Ingrid Jet riep, kwam hij van helemaal achteraan in de weide af, in galop! De eerste gedachte die bij me opkwam was dan ook dat ze wel een sterke band hadden met elkaar en dat Jet wel graag bij haar wou zijn. Toen moest Ingrid echter zijn halster aandoen.. Jet beet echt gericht naar haar hoofd of eender wat hij kon te pakken krijgen. Ik zag duidelijk dat hij heel veel spanning had.

Lag het aan het feit dat hij een halster linkte aan “trainen” en gaf dit negatieve associaties en gevoelens bij hem of lag het aan Ingrid’s gebrek aan zelfvertrouwen en onbewuste uiting van haar angst?

Hij kon het natuurlijk niet vertellen maar ik voelde ergens wel dat hij niet wist hoe hij zijn spanning op andere manieren kon communiceren of laten afvloeien. Ook aan Ingrid haar energie en zelfvertrouwen gingen we werken.

Ik moet toegeven dat het in het begin zeker niet evident was. We spraken af om Jet eerst minstens 5 keer te behandelen en te zien welk resultaat dit gaf. Ik kon de eerste keer niet in de zone voor zijn schouders komen, want dan beet hij. Ik voelde onmiddellijk ook enorm veel spierspanning in zijn lichaam. Hij stond echt overprikkeld. Zeker in de leverzone waar de emotie woede aan verbonden is.

Mijn gevoel zei dat ik hem moest laten aangeven waar hij graag behandeld werd.

Toen ik stelselmatig gedurende de sessies plekken begon te behandelen waarvan hij echt deugd had, begon hij mij stilletjes te vertrouwen en kregen we een zachtere Jet te zien. Hij liet zijn hoofd zakken en kreeg een rustigere blik.

Fotografe:  Ingrid Valvekens

Ook Ingrid heb ik behandeld waarbij er ook bij haar veel spierspanning op rug en schouders voelbaar was wat natuurlijk door haar job van verpleegkundige kan komen, maar zeker ook een deel door zichzelf “op te spannen” door de angst en frustratie rond haar paard.

Hierna zijn we rustig terug beginnen werken samen met hem. Heel veel aandacht ging naar Ingrid om haar te leren ademen, een rustige energie hanteren, een consequente vraagstelling en een zelfverzekerde houding. Observeren van de opbouw van spanning in Jet zijn lichaam en het aanleren van het detecteren van spanning in haar eigen lichaam om terug te kunnen ontspannen.

Jet is zeer sensitief en pikt elke kleine twijfel of verandering in de lichaamshouding bij Ingrid zo op. Ze heeft echt moeten leren vertrouwen op haar eigen kunnen en op het feit dat haar gevoeligheid in hun voordeel kan werken in plaats van tegen hun.

Less is more, ook in het werken met paarden. Vaak kan de intentie om iets te vragen al genoeg zijn om een reactie te krijgen van je paard.

We zijn nu 4 maanden later en een week geleden zijn Ingrid en Jet samen met mij naar buiten gegaan. Het was echt emotioneel om ze samen in eenheid, zonder zadel en met een touwhalster, te zien stappen op weg naar een leuke toekomst en nog veel avonturen samen.

Ik ben enorm trots op hun beiden! Het doorzettingsvermogen van Ingrid is echt een voorbeeld voor velen.

Fotografe:  Katja Goovaerts