Samen met Kurt Rusch, fotograaf voor Paardentaal Magazine, beleefde ik een inspirerende dag met bijzondere ervaringen op het Paarden Coach Congres 2016 in Nederland. Ik laat jullie graag even meelezen.

fotograaf: Kurt Rusch
 

Paul Flapper

De derde editie van het Paarden Coach Congres werd op 8 september 2016 geopend door dagvoorzitter Paul Flapper op Stal Groenendaal in Bunschoten. Paul, Managing director Sprakeloos Gezond, maakte ons er op attent dat we aan het begin van de ontwikkeling staan om helderheid te krijgen via paarden.

Paul sprak volgende wijze woorden uit aan het begin van dag:  ‘Het maakt niet uit dat je begrijpt hoe het werkt. Laat het weten even los. Het is vaak in het ‘niet weten’ dat er kennis ontstaat.’ Wie ooit al een coaching ervaren heeft met paarden, zal beamen dat het soms moeilijk in woorden valt te beschrijven wat dit juist teweeg kan brengen. In het leren is het belangrijk om te ervaren. Tijdens 13 verschillende workshops werd de kans van het ervaren gegeven aan de aanwezigen.

 

fotograaf: Kurt Rusch

Coby van Beets – van der Hoeff

Vervolgens sprak Coby van Beets – van der Hoeff, de organisatrice van de 3de editie van het het Paarden Coaching Congres, haar wens uit rond het thema van het congres: Verbinding is kracht.

 

Coby, directeur Kifungo, haar wens is om veel mensen te laten kennismaken met de helende kracht van paarden. Dit kan ze niet alleen, maar gelukkig telt Nederland inmiddels meer dan 1000 begeleiders die de kracht van de paarden inzetten. Er zijn veel mensen, net als Coby, die hun kennis en kunde delen in opleidingen tot Systemisch PaardenCoach.

‘Het voelt zo dat de tijd rijp is om de krachten te bundelen. Hoe kunnen we verbinden als vakgroep? Verbinden met de mensen die deze krachtige en helende werking van paarden willen toepassen in persoonlijke groei? Van paarden kunnen wij leren wat verbinding is.’

 

fotograaf: Kurt Rusch

Maarten Bakker

Maarten Bakker, Directeur ADR, mediator en trainer, vertelde over zijn bijzondere ervaringen met paardencoaching en sprak volgende wijze woorden uit als een korte, maar krachtige boodschap ‘Er is maar één instrument en dat ben jezelf’. Maarten vond zijn ervaring met paardencoaching vooral fascinerend. Samen met het paard in de paddock ging hij er volledig in staan. Zonder te begrijpen, wist hij onmiddellijk waar het over ging in zijn coachingsessie. Hij herkende dit vanuit zijn vak, waar hij 90% vanuit zijn intuïtie werkt.

 
by <a class='captionLink'>Kurt Rusch </a>
fotograaf: Kurt Rusch

Marie-José Enders – Slegers

Marie-José Enders – Slegers, Professor in Antrozoölogie, Open Universiteit, nodigde de aanwezigen tijdens het Paarden Coach Congres uit om te verbinden: ‘Laat ons jullie veld leren kennen, zodat we onderzoek kunnen doen naar de inzet van dieren in de gezondheidszorg.’

 

Er is onderzoek nodig om o.a. volgende vragen te kunnen beantwoorden:

  • Wie waarborgt de kwaliteit van het werk op de werkvloer?
  • Wie bepaalt hoe we dit op de beste manier kunnen doen?

Mensen zijn bang om kennis en kunde te delen, omdat ze bang zijn dat het gestolen wordt. Het samenwerken en delen van kennis en kunde is zo belangrijk om verder te evolueren naar een samenwerking tussen wetenschap en praktijk. De weg naar de toekomst is kwaliteitsbewaking. IAHAIO (International Association of Human Animal Interaction Organizations) nodigt coaches uit om hieraan mee te werken.

 

fotograaf: Kurt Rusch

Rupert Isaacson

Na een korte pauze volgde er een demonstratie van Rupert Isaacson.

 

"by

fotograaf: Kurt Rusch

Rick van Zijp

Rick van Zijp, HR manager Rabobank Nederland Utrecht en omstreken, las ons een prachtig persoonlijk gedicht voor van zijn eerste ervaring met paarden in opstellingen. Dit was voor hem een nieuwe en zeer verrijkende beleving. Hij ervaarde dit als een feilloze confrontatie met wie je werkelijk bent en beschreef het als volgt:’ De paarden hadden een snaar geraakt waar geen ander mens is bijgekomen.’

 

"by

fotograaf: Kurt Rusch

Marc Jammaers en Herman Mareynissen

Marc Jammaers, Voorzitter hippisch therapeutisch zorgcentrum Zorgranch Stappen VZW, vertelde een pakkend waargebeurd verhaal uit zijn dagdagelijkse belevenissen op de ranch waar kinderen, jongeren en volwassenen met motorische, psychische, mentale of orthopedagogische problemen terecht kunnen.

 

Doordat zijn gesprek met minister Jo Vandeurzen niets opbracht om enig gehoor te krijgen, kwam hij op het idee om een film te maken over de helende kracht van paarden.

Herman Mareynissen, Filmregisseur, maakte reeds het poëtisch portret van EquiLibre, geïnspireerd op het natuurlijk gedrag van paarden.

Marc en Herman slaan de handen in elkaar om een onafhankelijke film te maken, La Busqueda, De zoektocht. Hiervoor zijn ze nog op zoek naar sponsors en participanten. De trailer van La Busqueda zal deel uitmaken van het Equus Filmfestival.

Tijdens dit congres was er een zeer ruime keuze uit een aanbod van 13 verschillende workshops. Zowel Kurt als ik kozen voor de workshop ‘Paarden en begeleiding in de systemische sjamanistische (collectieve) velden o.l.v. de organisatrice van dit congres nl. Coby van Beets – van der Hoeff (Kifungo) en Sven Goedbloed en Sara Hermanides (In the heart of change).  Hiervan kan je weldra nog een foto impressie bekijken in ons Paardentaal Magazine.

by <a class='captionLink'>Kurt Rusch </a>
fotograaf: Kurt Rusch

Helaas konden we de presentatie van Inga Wolframm, Sportontwikkelaar Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond, niet meer bijwonen daar we nog een lange reis voor de boeg hadden om op tijd te zijn voor een volgende afspraak.

Was jij aanwezig op het Paarden Coach Congres?
Hoe heb jij deze dag beleefd?