Fotografe: Eva Roemaat

We hebben allemaal één of meerdere paarden om diverse redenen maar uiteindelijk willen er velen onder ons toch wel rijden met hun viervoetige vriend. Ben je het dan niet verplicht aan je paard om hem/haar daarvoor te trainen?

Een paard is tenslotte van nature uit niet gemaakt om een last op zijn rug te dragen. Hun zwaartepunt ligt oorspronkelijk op de voorhand daar het grazende dieren zijn. Ze lopen dus vaak met hun hoofd naar beneden met het grootste gewicht op de voorbenen. Ze hebben daarbij ook nog een voorkeur om een bepaald been telkens naar voor te zetten. Hierdoor ontstaat er een ongelijke opbouw van de spieren. Dit alles is niet erg als we het paard niet gaan belasten en hem in zijn natuurlijke bezigheid houden maar het geeft wel problemen zodra wij op zijn rug willen gaan zitten.

Wanneer ik paarden behandel met guasha komt het zeer frequent voor dat voornamelijk één zijde veel blokkades en verzuring vertoont op de spieren en het bindweefsel . Zoals eerder gezegd heeft elk paard een sterk ontwikkelde en een minder sterk ontwikkelde zijde op het vlak van spiermassa. Als je hier geen rekening mee houdt in je training ga je onbalans blijven hebben en gaat je paard her en der pijn krijgen. Hierop gaat hij/zij willen proberen om die pijn te ontwijken door te compenseren en andere spieren/gewrichten meer te belasten.. Je moet absoluut geen einstein zijn om te weten dat dit problemen gaat geven op lange termijn.

Ter vergelijking ga jij zelf ook niet naar de fitness om elke dag je armspieren te trainen met te zware gewichten zonder rust. Je zou geen spieropbouw krijgen maar eerder afbraak!

by Rik Janssens Fotografie
Fotograaf: Rik Janssens

Het is belangrijk dat je je paard zijn “zwakheden” helpt ontwikkelen zodat je paard in het algemeen sterker zal worden en er minder kans is op blessures.

Maar hoe doe je dit? Er is zoveel verschillende informatie te vinden dat je op den duur door de bomen het bos niet meer ziet en je niet meer weet wat nu eigenlijk goed is en wat niet. Dat gevoel had ik in ieder geval aan het prille begin zo een 15 jaar geleden.

Ik ben ervan uit gegaan dat het al minstens nuttig zou zijn als ik begreep hoe een paard er anatomisch gezien uit ziet, welke spier voorziet welk gewricht van welke beweging? Wat is er nodig om mijn paard sterk te maken?

Voor mij is het doel van dressuur het sterker maken van het paard naar zijn mogelijkheden zodat hij fysiek en mentaal in balans is en in harmonie kan samenwerken met zijn ruiter. Liefst met zo weinig mogelijk hulpmiddelen daar deze vaak weer een symptoom van een probleem aanpakken en niet de oorzaak ervan.

Dit proces duurt jaren en zou steeds met zachtheid, vertrouwen, positieve bekrachtiging en respect voor het wezen paard moeten plaatsvinden.

Ook voor recreatieruiters die enkel lange wandelingen maken of endurance ruiters of eender wie met zijn paard wil rijden is dit van toepassing. We mogen niet egoïstisch zijn en enkel aan ons eigen plezier denken.

Kijk, lees en leer! Niemand is alwetend en iedereen is ergens moeten beginnen aan het opbouwen van zijn/haar kennis.