Fotografe: Kimberly Duchateau

We hebben het allemaal wel eens mee gemaakt, paard schrikt en voor we het in de gaten hebben liggen we ernaast.  Oeps, maar dan… in de meeste gevallen klimmen we er weer op en gaan we verder met rijden.  Maar wat als je nu echt een flinke smak hebt gemaakt en je hebt echt wel letsel over gehouden of echt intense pijn? Dan wordt het toch even wat moeilijker om meteen weer op te stappen en verder te rijden. Waarschijnlijk zadelen we dan af en gaan als de pijn weg is, een paar dagen later, weer opzadelen om weer verder te gaan waar we gebleven waren .

We gaan dus met het paard naar b.v. de rijbak en we gaan opstappen en beginnen met los stappen. Je begint wat te zuchten en je voelt dat je wat zenuwachtig bent. “Wat als hij weer schrikt en wat als ik er nu weer afval…. ik hoop dat het goed gaat, want ik wil niet weer zo´n pijn krijgen en dat ik weer paar dagen niets kan.”

Natuurlijk gaat het paard weer schrikken omdat hij reageert op ons spanningsveld. Dus we krijgen hetzelfde scenario, hopelijk in minder mate, maar dit is dus een voortvloeiing uit onze negatieve angst gevoelens. We gaan bevriezen als het paard ook maar het geringste raar reageert en ons lichaam blokkeert. Nu wordt het dus alleen maar erger gemaakt en de spanning wordt groter als we hier niets aan doen.

Hoe kunnen we dit oplossen?

Onze geest en ons lichaam bestaan uit herinneringen, alles wat we mee maken wordt opgeslagen. We kunnen gelukkig wel weer ons zelf herpakken en eraan werken zodat we deze angst cq. spanning kunnen laten wegvloeien zodat we weer normaal kunnen paardrijden zonder angst.

Als we ons nu gaan focussen op onze ademhaling en ons meer bewust maken van ons lichaam d.m.v. body awareness oefeningen dan kunnen we spanning beter laten wegvloeien. Dus haal diep adem door je neus en adem uit door je mond, voel hierbij je ademhaling tot in je buik, en probeer vanaf je tenen zo naar boven te werken zodat je bewust wordt van je hele lichaam. Door de uitademing laat je alle spanning los, dit mag je ook echt denken of hardop zeggen. Bij uitademen… los .

Je zal merken dat je spanning gaat verminderen en je meer in dit moment komt en je ook beter je paard gaat aanvoelen. Door deze oefening te herhalen wordt je hier steeds beter in en zal het steeds makkelijker gaan om spanning uit te ademen.

Maar besef wel dat ook het lichaam weer moet wennen aan het gevoel dat het weer veilig is om te gaan rijden. Ook hier zijn 2 of 3 sessies voor nodig.

Ik raad altijd aan om gewoon de ademhaling oefening cq. aarding oefening ook zeker op het paard te doen dus gewoon op je paard gaan zitten en samen stil staan en dan ademen en aarden. Als dit goed voelt na 10 minuten, dan kan je voorzichtig beginnen met stappen gewoon 1 rondje en als dat goed zit dan doe je dit nog 2 dagen zo herhalen en dan ben je weer lekker relaxed en kan je weer vertrouwen op jezelf en je paard.