paard-respect

Fotograaf: Jos Minnaard

Waarschijnlijk weet iedereen wel dat respect één van de belangrijkste dingen is in welke relatie dan ook. Maar wat is respect eigenlijk precies? Een klein rondje Google levert al verschillende betekenissen op, omdat dit (zoals zoveel zaken) door iedereen op zijn of haar eigen manier geïnterpreteerd wordt. De meest voorkomende betekenissen die genoemd worden in plaats van respect zijn eerbied, waardering en ontzag. Persoonlijk vind ik eerbied wel de mooiste betekenis in relatie tot het omgaan met paarden.

Het moet wel van twee kanten komen…

Een succesvolle relatie tussen twee individuen komt natuurlijk van twee kanten. Het is dus ook belangrijk dat in de relatie met een paard, het respect van twee kanten komt. Uiteraard moet het paard respect hebben voor de mens en moet het de persoonlijke ruimte van de mens respecteren.

Maar wat volgens mij vaak vergeten wordt en wat net zo belangrijk is, is dat de mens ook respect moet tonen naar het paard. Denk er bijvoorbeeld eens over na hoe vaak je op een paard afstapt en het begint te aaien zonder eerst kennis te maken met het paard? Hoe zou jij het vinden als er een wildvreemde op je af stapt en je direct begint te knuffelen, zonder nog maar een woord gewisseld te hebben?

De rol die karakter speelt

In mijn kudde is Sjaak degene die het meeste respect toont naar mensen toe. In tegenstelling tot Kees zal ze nooit tegen je aan of over je heen lopen. Ze zal ook nooit zonder uitdrukkelijke toestemming dicht bij je komen, ze wacht altijd netjes een uitnodiging af. Maar andersom wil ze ook graag dat jij hetzelfde respect naar haar toont. Ik zal nooit mijn eerste les grondwerk met haar vergeten. De instructrice wilde iets uitleggen en raakte daarbij Sjaak haar hals aan, zonder eerst toestemming te vragen. Tot mijn verbazing gooide Sjaak gelijk haar oren in haar nek en beet naar de instructrice. Bij mij had ze dat soort gedrag nog nooit laten zien, waarschijnlijk omdat ik haar altijd voorzichtig benaderde, met in mijn achterhoofd haar mensenschuwheid. De instructrice was zo bezig met haar uitleg naar mij toe, dat ze vergat eerst een “gesprekje” te hebben met mijn pony voordat ze haar aanraakte. Ze gaf Sjaak dan ook geen correctie, maar bood haar excuses aan.

Zoals ik al eerder noemde, is Kees wat dat betreft het tegenovergestelde van Sjaak. Die loopt altijd recht op je af en je ruimte binnen. Daar staat tegenover dat Kees ook een zeer kleine eigen ruimte heeft en het niet erg vindt als je dicht bij haar staat en haar aanraakt. Een kleine kanttekening hier is dat Kees haar eigen ruimte groter lijkt te zijn bij mannen dan bij vrouwen.

Respect is dus iets waar iedereen iets anders onder verstaat, zelfs mijn pony’s. Wat dat betreft betekent respect voor mij dat je rekening houdt met de behoeftes en gevoelens van een ander en daarop inspeelt om zo de relatie en samenwerking te verbeteren.

Vertrouwen

Ook vertrouwen speelt een belangrijke rol in de relatie met je paard. Lees hierover mijn eerder gepubliceerde blog: “De basis van een (p)aardige relatie: vertrouwen”.

respect-paard