Foto: Shutterstock

Wat is SUP?

SUP is de afkorting van Stand Up Paddlling. Kort samengevat is Suppen surfen met een paddle in je hand.

Hoe kan SUP je helpen om een betere ruiter of amazone te worden?

Vorig jaar tijdens onze vakantie had ik ze al voorbij zien surfen, staande op hun surfplank, op het grote prachtige Bodenmeer. Zeer relaxed, alsof het piece of cake was. Gebalanceerd en zonder enige moeite, aanschouwde ik deze nieuwe rage. Ik wou dit ook doen, zalig moet dat zijn op dit meer, gedragen door het water met de zon op je snoet en de wind in je haren.

Een voorspelling van 34° was de ideale moment om een surfplank te huren en te gaan ‘suppen’.  Gelukkig was ik in de kleine haven nog rustig blijven zitten op mijn plank om de haven uit te peddelen. Maar toen kon ik mijn ongeduld niet meer bedwingen en wou ik gaan staan. Nog geen 2 seconden later viel ik van mijn plank en zakte naar mijn gevoel diep het water in. Even paniek van dit vreemde gevoel in het water met planten rond mijn benen gewikkeld … en de ontnuchtering.

Het leek zo eenvoudig, zo simpel, zo moeiteloos, maar in werkelijkheid was het dit niet.
Herkenbaar als beginnende ruiter? Of als doorwinterde ruiter als je iets nieuws leert?
Ik klom terug op mijn plank.  Haalde diep adem en besefte dat dit puur om balans draait. Geweldig, want dit is net hetzelfde als bij paardrijden.  Je balans is je alles om een goede ruiter te kunnen zijn en dit in combinatie met je ruitergevoel. Ik had iets nieuws om te ontdekken.

Terwijl ik op mijn knieën zat onderzocht ik mijn ademhaling en ademde nog dieper naar mijn buik, mijn onderrug en mijn flanken. Ik checkte of ik in mijn center zat. In je center bevindt zich je coördinatie wat zo belangrijk is voor je balans.  Mijn gefocuste ogen op mijn plank en het water vlak onder mijn plank veranderde ik in zachte ogen, richtend op de horizon.  Mijn lichaam verzachtte en ik had een mooie uitkijk op het meer, die ik anders zou missen door mij zo te focussen op mijn surfplank. Herken je die gefocuste blik tijdens het paardrijden op de oren van je paard? In Centered Riding noemen we dit harde ogen.

Hoewel mijn lichaam verzachtte was de spanning nog steeds voelbaar. Die spanningen moest ik eerst zien los te laten, anders zou ik weer in het water belanden. Hier kwam mijn Body Awareness goed van pas. Ik ben sinds maanden zeer bewust bezig met spanningen in mijn lichaam te ontdekken via Body Awareness en deze los te laten. In het heetst van de strijd op mijn plank wou ik wel eens weten of het nu ook zou werken.  Ik vertrouwde er op dat mijn lichaam wist hoe deze spanning los te laten. Door de op en neergaande beweging van mijn navel te volgen en mij bewust te worden van de spanningen in mijn lichaam, kon ik mijn spanningen loslaten.

Vervolgens ging ik weer staan.  Heel voorzichtig, mijn tenen opgekruld.  Zo herkenbaar als ik in het zadel zit. Als ik mij focus op iets nieuw of er is iets spannends krullen mijn tenen zich op in mijn rijlaarzen. ‘Relax, adem, center, zachte ogen, spanning loslaten’ dacht ik en toen ging ik sneller dan dat mijn lichaam er klaar voor was staan.  Plets het water in! Weer een heerlijke verfrissing en de les om geduldig te zijn.

Ongeduld, zo herkenbaar als we nieuwe dingen leren. We zijn nog maar aan het draven met ons paard en dromen stiekem van galop. En vaak galopperen we ook al alvorens ons lichaam er daadwerkelijk klaar voor is. En als het dan niet lukt, aan wie ligt het dan meestal? En als we vallen, wie is dan de schuldige? Op een plank kan je de schuld steken op het water, je surfplank of de boot die net langs kwam en de golven creëerde waardoor je je balans verloor,  maar meestal doen we dat dan niet.
Omdat we als enig levend wezen in contact zijn met onze plank, kijken we al sneller naar onszelf.

Waarom is er een verschil als we een combinatie vormen met een ander levend wezen, zoals een paard?

Het is toch zo gemakkelijk om het op het paard af te schuiven als iets niet gaat zoals je wenst. Als je dit bij jezelf merkt, raad ik je aan om te gaan suppen.  Alleen jij, het water, een surfplank en een peddel. De ultieme confrontatie met je zelf en een super test voor je balans.

Ik hijsde mezelf uit het water op mijn plank. Checkte mijn adem, center, zachte ogen, spanning loslaten, en wachtte op het juiste moment.  Ik stond, nog wat wankel en bij de minste rimpel die een voorbijvarende boot in het water creërde, leek ik mijn balans te verliezen. Herbalanceren herinnerde ik mezelf, vanuit mijn center en dan de overgave aan het water. Niet willen controleren, maar laten meevoeren met elke golf, genieten .  Een boot kwam langs en even dacht ik ‘o jee’ en ik veranderde dit in ‘ok, een uitdaging, laat maar komen’, en trots suppte ik zeer gebalanceerd de haven weer in.

Een goede ruiter worden of zijn, hangt niet zozeer af van je paard, maar eerder van jezelf.

Een samenvatting van de tips om je balans te verbeteren tijdens het suppen en paardrijden:

  • adem bewust naar je buik, je onderrug en je flanken;
  • kijk met zachte ogen in de wereld;
  • laat spanningen in je lichaam los;
  • richt je aandacht op je center;
  • herbalanceer;
  • verander je mindset van ‘o jee’ naar ‘ok, een uitdaging, laat maar komen’;
  • Laat je meevoeren met elke beweging van het water/je paard;
  • wees geduldig;
  • geniet!

Heb jij deze zomer al eens gesupt?  Of ga je dit kortelings doen?
Laat me weten in een reactie hieronder welke gelijkenissen je ontdekte in je paardrijden, ik ben benieuwd.