samen-beleven-samen-groeien-paarden

Ron en Kylian delen een spontaan moment van aandacht op het strand.
Fotografe: Katleen Reid

Tenzij we in een vacuum leven of we ons even helemaal terugtrekken, zijn we nooit alleen. Kijk om je heen … er is steeds wel een ander om je heen, zij het een vriend, vriendin, familielid, collega, hond, kat, paard …. En zelfs wanneer je even niet in direct contact bent met een ander, is er je omgeving. En zelfs het moment van terugtrekken kan een moment van verwerken zijn van iets dat net “in relatie met” werd ervaren.

Groei – of verandering – is natuurlijk in ons leven. Iets dat is zoals het is vandaag kan morgen net een beetje anders aanvoelen, ruiken, klinken, …. Iets in onze gekende omgeving maar ook de dingen die zich vanbinnen in ons afspelen zijn onderhevig aan continue kleine en grotere veranderingen.

De mooiste verandering in attitude die ikzelf ooit aannam in het samenleven met mijn diverse familie (paarden, honden en … mijn man), was het actief bewust zijn van deze verandering en trachten elke nieuwe dag vanuit openheid en nieuwsgierigheid te leven en beleven. In mijn persoonlijke relatie met onze beide paarden houdt dat in dat ik hen elke dag met nieuwe ogen en een fris bewustzijn begroet. Ik ben nieuwsgierig naar hoe Brenda Lee zich voelt of waar Kylian’s aandacht is. Ik laat mijn aandacht gaan naar daar waar Brenda Lee zich voor een moment op focust en deel dat moment met haar of merk op dat Kylian nieuwsgierig is naar “iets” en ondersteun zijn ervaring door deze te delen. Deze momenten duren kort en wisselen zich vaak af maar elk moment – hoe kort het ook mag zijn – voelt intens, voelt stromend en voelt vol leven! En bovenal, het voelt innig verbonden met Kylian, Brenda Lee en mijzelf.

groei-paarden

Fotografe: Katleen Reid

Het is dit samen ervaren dat ons leven samen zo rijk maakt. Het helpt ons groeien en ontwikkelen tot de unieke individuen die we allen zijn, gebruik makend van alles wat we voor deze reis van begin af aan met ons hebben meegekregen.

Wanneer we samenleven met anderen hebben we vaak ook een beeld van hen gecreëerd in onze geest. Ook van onszelf hebben we vaak een idee over “dit ben ik” . Over onze interacties met anderen of tussen anderen hebben we vaak ook een specifiek beeld. Een voorbeeld hiervan komen we vaak tegen in onze workshops wanneer nieuwe deelnemers verwachten dat Brenda Lee “de dominante” is en Kylian “haar wil ondergaat”. Met een glimlach wordt die verwachting al gauw in context geplaatst en tijdens het doorbrengen van een dag in de aanwezigheid van beide paarden wordt het alvast duidelijk dat hun relatie niet zo zwart/wit is maar veel genuanceerder en altijd in relatie met … de context.

Om groei toe te laten, is het belangrijk om ook die “verwachtingen” van de dingen die we kennen te durven loslaten. Elke dag is wel een beetje anders. Wij en diegenen rondom ons ook. Het durven loslaten van die verwachtingen en ideeën voorkomt frustratie en stagnatie en laat opnieuw weer groei en ontwikkeling toe op een aangename en vooral vloeiende manier.

Hoe voel jij je vandaag?

Hoe voelt je paard zich vandaag?
Welke momenten hebben jullie vandaag samen gedeeld en heb je iets nieuws geleerd van elkaar en over elkaar?