paardeninstructie

Roger Rutten

Ik coach veel met mijn paard, en dus moet er ook afwisseling zijn.
Daarnaast is training geven aan je paard leuk en ook gezond om te doen.

Bestaat er eigenlijk een goede paardeninstructie methode voor ruiter en paard?
En welke paarden instructie methode gebruik jij niet?
Of juist heel bewust wel?
En voor wie is het nu belangrijk: voor jou of je paard?
Wat heeft jouw paard eigenlijk nodig?

Een heleboel vragen waar je misschien nog nooit (echt) over hebt nagedacht. In het verleden heb je een keuze gemaakt die bij jou paste en wat je met je paard wilde doen. En misschien heb je wel nooit nagedacht over wat het paard nu eigenlijk nodig heeft.

Wat heeft een paard eigenlijk nodig?

Een opsomming:

  • Dagelijkse beweging en/of weidegang
  • Voldoende eten
  • Samen in een kudde leven
  • Duidelijkheid en vertrouwen krijgen
  • Goede verzorging en aandacht krijgen
  • Goed passende materialen (zadel/hoofdstel/halster)

Je kan het opsplitsen in wat het paard van nature nodig heeft en wat je een paard wilt leren omdat je die tak van sport graag wilt doen met je paard. Daarop moet je dan samen met je paard op afstemmen. Veelal hoort daar dan een duidelijke paardeninstructie bij, ook nog eens via een bepaalde methode. Bijvoorbeeld dressuur train je met je paard op basis van de klassieke academische rijkunst.

Welke paardeninstructie methode gebruik jij niet?

Er zijn aardig wat methodes en manieren om met je paard te rijden en te laten leren:

  • Academische rijkunst
  • Parelli
  • Hempfling
  • Monty Roberts
  • Tom Dorrance
  • Richard Maxwell
  • Cognitive Horse
  • Natural horsemanship
  • Western rijden
  • Spaanse rijschool
  • Clicker methode
  • Centered riding

Het zijn allemaal manieren, een aanpak om samen met je paard heerlijk te rijden en samen te zijn, zoals jij dat wilt. Ze doen eigenlijk allemaal hetzelfde maar op verschillende manieren en met minder of meer attributen om het aan te leren. Iedereen doet zijn best om verantwoord het mooiste, beste, snelste, hoogste resultaat te krijgen, samen met zijn paard.

Uitgangspunt hierbij is dat je denkt als een paard en je ook verplaatst in je paard. En vooral dat je de gekozen aanpak met de juiste intentie, goed en in balans uitvoert.

Welke paardeninstructie methode gebruik ik?

Als eerste wil ik dat mijn paard goed in zijn vel zit.
Dat ik zoveel als mogelijk voldoe bij het aanbieden van zijn basisbenodigdheden. En op basis van partnerschap met hem werk, leer en rijd.

Ten tweede dat mijn paard voldoende vaardigheden heeft op het moment dat ik iets vraag. Het gevraagde met plezier doet, veilig kan rijden en mijn paard mij goed kan dragen. Dat hij een goede conditie heeft. Uitgedaagd wordt (bijvoorbeeld door dressuur training). Geen moeite heeft om een hindernis te nemen die zich ergens aandient. Zich samen met mij (met vertrouwen) weten te “bewegen” in de mensenwereld als we een dagtocht maken.

Kortom een prettig en soepel paard in doen en laten als we iets gaan ondernemen.
Dus niet als een bediende, maar als een partner die zich met mij “geconnected” voelt.

Mijn paarden instructie is een Cajunkeuken

Tja, die heb ik dus niet, een specifieke paardeninstructie methode.
Op basis van wat ik (met mijn paard) wil leren zoek ik een passende aanpak/methodiek die op dat moment bij mij past. Eigenlijk train ik op basis van uitgangspunten en zoek dan de juiste mix van smaken erbij.
Afwisselend, van niks doen tot voetballen toe.

Net zoals de Cajunkeuken:
Cajunkoken bestaat uit de Franse erfenis vermengd met de cultuur van de inheemse Choctaws en de uit Afrika afkomstige negers. De Cajunkeuken is pittig en heeft een smaakrijkdom die ongeëvenaard is. De keuken kent veel verrassende onverwachte combinaties. Zo wordt naast zuur zout gebruikt, naast zout pikant en naast heet zoet. Vlees en vis worden soms samen in een gerecht verwerkt.