Fotograaf: Y.S.M. Jansen

In mijn blog ‘Dominantie bij paarden onder de loep’ kon je een aantal dingen lezen over dominantie bij paarden. Vaak wordt dominantie genoemd als negatief gedrag bij paarden, maar als je er van een afstand naar kijkt, bijvoorbeeld hoe paarden met elkaar omgaan, dan is er eigenlijk alleen maar sprake van energetisch verschil. Het ene paard verhoogt zijn energie om iets van de ander gedaan te krijgen, bijvoorbeeld.

Wanneer wij een paard hebben die dit van nature meer in zich heeft, meer jouw leiderschap onderzoekt, meer test hoe sterk jij in je schoenen staat, hoe kan je hier dan een draai aan geven zonder met geweld op te antwoorden?

Een van de dingen die ik belangrijk vindt in het omgaan met paarden is dat je met mededogen naar je paard kan kijken. Daarmee bedoel ik geen sentimentele blik, niet dat je hem of haar zielig vindt, maar met mededogen bedoel ik dat je kan zien dat alles wat jouw paard doet, is om jou, zichzelf of andere paarden te helpen of te ondersteunen. Deze blik van mededogen is voor veel mensen al een grote omschakeling voor het paard en voor hun zelf. Het paard zijn gedrag is niet tégen jou, maar om jou te ondersteunen om verder te ontwikkelen en te groeien!

Iets wat je je kan realiseren is dat in het wezen van het paard sprake is van twee uitersten; chaos en rust.

Wanneer een paard iets niet met rust gedaan krijgt, kan hij zijn energie verhogen en chaos scheppen. Bijvoorbeeld wanneer er in een kudde plotseling gevaar dreigt en ze moeten rennen voor hun leven. Maar een paard staat te dromen en is niet in verbinding met de energie van de kudde. Om dat paard bij de les te houden zal het eerste paard chaos scheppen om de aandacht te krijgen (ze kunnen nou eenmaal niet praten) om samen te kunnen vluchten. Paarden doen dat ook bij ons. Wanneer ze ons niet vertrouwen omdat wij niet aanwezig zijn met onze gedachten of energie, kan het zijn dat het paar jou probeert mee te nemen in zijn vlucht.

En paarden reageren ook op de chaos die zij bij jou waarnemen.

Tip 1

Beweeg altijd rustig bij een paard. Alle handelingen die jij doet, bekijkt een paard en probeert die gebaren te begrijpen. Bij onbegrip reageert een paard met afsluiten of met chaos.

Tip 2

Wees met je aandacht bij jouw paard. Als ik met mijn paarden ben, ben ik ook echt bij hun. Ik neem mijn telefoon niet mee, ik ben volledig bij de paarden met mijn aandacht. Het is zelfs zo dat als ik even tegen iemand praat, mijn paard zich omdraait. Eerlijke feedback, vind je niet?

Tip 3

Naast rustig bewegen en met aandacht bij je paard en bij jezelf zijn. Zorg dat je geaard bent. Hoe je dat doet? Je kan bijvoorbeeld tien minuutjes heel langzaam wandelen en dan bij iedere stap je voeten heel bewust voelen verplaatsen, van de grond los en terug op de grond. Wanneer je dit heel langzaam en met aandacht doet, zul je je direct al anders gaan voelen.